Forsiden
Medielovgivning 2002
Løftebrudskampagne
MedieInformation

Mediemoguler

ARF Næstved
Links

Rupert Murdoch

Beskæftiger man sig med medier og mediepolitik, så slipper man ikke uden om navnet Rupert Murdoch. En australsk-amerikansk mediemogul med uendelig stor magt og indflydelse i hele den vestlige verden. Murdoch er født i 1931 i Melbourne, Australien. Han er hovedaktionær, bestyrelsesformand og direktør for News Corporation. Et selskab der ejer omkr. 800 aviser, tidsskrifter, radio- og TV-stationer, filmselskaber, og forlag over hele verden. Han ejer nogle af de mest indflydelsesrige aviser og TV-stationer i USA.

Medier giver magt

De giver politisk magt. Det ved Murdoch og han bruger den skrubbeløst. Politisk hører han til på den yderste højrefløj. Han er tilhænger af Chicagoskolens NeoLiberalisme, stor beundrer af Reagan og Thatcher og han fører en indædt kamp mod fagforeninger. Han støtter Neoliberale tænketanke over hele verden. Han bærer en stor del af æren for at NeoLiberalismen har spredt sig ud over Asien, Nord- og Sydamerika, England og det øvrige Europa.

Succes som avisejer

Murdochs far var ejer af en avis i byen Adelaide, Australien. Faderen dør i begyndelsen af 1950'erne og Murdoch overtager avisen. Her starter hans vej mod at blive verdens største mediemogul. Han opkøber skrantende aviser. Dem er der nok af op gennem 60'erne, 70'erne og 80'erne. Ved en grundlæggende ændring af udseende og indhold, gør han dem til indbringende forretninger.

En enkel opskrift

Først ændres avisformatet til tabloid. Dernæst fylder han den med al det gossipstof, der kan frembringes og her er der ingen nedre grænse. Der er ikke noget der hedder etik, moral eller redelighed, heller ikke når det gælder metoderne til at fremskaffe historier til denne suppedas. Oveni suppedasen lader han så et par nøgne piger posere. Han kan sælge aviser og gør det så godt, at han meget hurtigt bliver en velhavende mand, der kan begynde at opkøbe aviser, TV-stationer, Filmselskaber m.m. verden over.

Giver læserne hvad de vil have

- og lidt til. Murdoch siger selv: »Vi er her ikke for at lege intellektuelle, men for at give læserne hvad de gerne vil have,«. Det er jo et stærkt argument, som man også støder på i vores hjemlige medieverden. Men Murdoch giver også sine læsere lidt mere end gossip og nøgne damer. Han giver dem nyhederne fra den verden vi lever i.

Udvalgte nyheder

Det er nyheder som er nøje sorteret, udvalgt og vinklet af hans kommunikationseksperter. Alle hans redaktioner verden over er udstyret med en liste over hvilke nyheder, der må bringes, hvilke der ikke må bringes, hvordan de skal prioriteres og hvordan de skal vinkles. Listen opdateres løbende. Murdochs læsere, lyttere og seere får også noget, de måske ikke har bedt om, nemlig et stærkt højreorienteret syn på den verden vi lever i. Et syn som tit kan være med til at undergrave læserens egne grundlæggende eksistensvilkår. Han misbruger sine læseres tillid.

NeoLiberal ideologi

Murdoch arbejder som andre Neoliberale med en skjult dagsorden og er stærk modstander af det skandinaviske velfærdssamfund. Rupert Murdoch har rigtig mange tilhængere verden over, også i den danske medieverden. Vil man forstå den politiske virkelighed i Danmark i dag, så slipper man ikke udenom at vide lidt om Rupert Murdoch. BRH
Opdateret d. 27.4.2018 Webmaster B.R.Hansen